Güneş insanlığa vuruyor, ancak her insandan farklı renkler meydana geliyor. Kimisi kırmızı, kimisi mavi, kimisi yeşil veya sarı.
Bu arada bazı insanların misyonları da hayal ettiklerini gerçekleştirmek üzere kurgulanmıştır. Kaçımız Atatürk’ün yaptıklarını düşünebilirdik? Ya da kaçımız Süleyman gibi tüm dünyaya hükmederken Viyana kapılarına doğru at sürebilirdik. Veya İskender kadar savaşabilirdik, Curchil kadar risk alabilirdik ? Yeni isimlerden örnek vereyim, kaçımız milyar dolarlık riskleri alan bir Ali Ağaoğlu olabiliriz? Kaç kişi Neşet Ertaş kadar toprak yol yürümüştür? Ya da aşktan aşkı yorumlayabilmiştir Sezen Aksu kadar. Ya da bir partiyi iktidara taşıyan R. Tayyip Erdoğan veya Turgut Özal.
Yukarıdaki tüm isimler bir yerlerde vazgeçmeyi bildiler. Eveti ve hayırı yerinde kullandılar. Kimi zaman yanıldılar ancak yine de hedeflerine varabildiler ki burada onların isimlerini yazmış olduk.
Peki insan ne zaman vazgeçer?
Yani bir işe girmişsiniz, hayalinizin son karesinde siz mağrur bir şekilde duruyorsunuz. Ancak o hedefe giderken nelerden ve nasıl vazgeçeceğinizi biliyor musunuz? Buyrun;
– Şayet planlarınızı uygularken zamanın ruhu istediklerinizin dışına çıkmışsa fren pedalına doğru ayağınızı götürün derim,
– Önce ne yapacağınıza günlerce toplantı yapıp danıştıktan sonra, kimlerle yola çıkacağınıza karar verin ve size uymayanlardan vazgeçmesini iyi bilin. Yani vira yol alırken, doğru konumlandırma yaptınız mı yapmadınız mı? Şayet hala işe yaramıyorsa o insandan vazgeçmesini bilin.
– Hedefinize varacaksınız diye yanlış yollardan gitmekten vazgeçin. Hedefe vardığınızda başınız oldukça ağaracaktır.
– Kendinizi iyi tanıyın, sorun, danışın. Siz o hedef için biçilmiş kaftan mısınız? Hedef mi sizi alır, siz mi hedefi alırsınız?
– Ölçekleyin. Her ay, her 6 ayda ve her yıl ölçeklerinizi kontrol edin. Artıda mısınız? Ekside misiniz? İlk 6 ay eksi veya 1 yıl sonra eksi ise vazgeçin hemen.
– Rüzgar yakalayayım diye sert rüzgarlara yelken açmayın. Güvenmediğiniz hava şartlarından vazgeçin.
– İnsanların söylediklerini yaparak hedefime varacağım derseniz yaklaşık 7 milyar insanın farklı düşündüğünü ve sizin hedefinizi sizden çok arzulamadıklarını da düşünmenizi rica ediyorum. Haliyle fikir alın ancak insanların söylediklerini harfi harfine yapmaktan vazgeçin.
– Yola çıktığınızda enerji kaynaklarınızı gözden geçirin. Şayet yeterli gücünüz olmadığını düşünüyorsanız yola çıkmaktan vazgeçin veya bir süre erteleyin.
Bunların haricinde hedefinize giderken asla hiçbir şeyden vazgeçmeyin, tutkuyla bağlayın kendinizi. Muhakkak hedefi tam tutturamazsanız bile çok yakınlarında bir yerde olacağınızdan emin olun.
Yazıya anlam katar diye düşünüyorum ve Can Yücel’den aşağıdaki cümleyi alıntı yapmak istiyorum:
“Sadece zamanı geldiğinde vazgeçmeyi bildim o kadar.”