Merak etmeyin!
Sosyal medya nedir?
Nasıl sosyal medya stratejisi oluşturulur?
Sosyal medya araçları nedir?
Dijital Pazarlamada bütünleşik iletişim nasıl yapılır?
gibi şeylerden bahsetmeyeceğim.
Ben bugün dijital yaşamla birlikte neler oluyordan biraz bahsedeceğim.
Yıllar önce, her şey basitti. Tek kanal vardı. 3-4 büyük haber organı. (TRT, Hürriyet, Milliyet, Sabah vb.) Bununla birlikte iletişim çok yavaştı. Yani gazeteleri okuduğumuzda bir gün önceki olan olayları gazetenin muhabir ve yazı işleri müdürünün kaleminden ve gözünden alabiliyorduk. Bununla birlikte reklam iletişimi de bu gazete ve TV’ler üzerinden meydana geliyordu. Yani hepsi ayrı ayrıydı. Reklam gazetenin belli bir sütununda, TV’de ise yayın akışlarının belli zamanlarında belirirdi. Bugün de hala devam ediyor.
Yalnız işler biraz karıştı sanki! Nasıl mı?
Özellikle 1990’larda, internet ve telekomünikasyonla birlikte dijital alanlardaki gelişmelerle insanlar inanılmaz bir değişime girdiler. Yani artık insanlar evde telefon beklemiyorlar, b’ellerinde gezdiriyor. Az az da internetin Google arama motorundan bazı web sayfalarına ulaşıyorlardı. TV’ler ise zaten çok kanala geçmişlerdi.
Bugün ise dijital yaşam bu saydığım her şeyi içine aldı. TV, telefon, bilgi, müzik, sosyal hayat, ticaret, gazete bla bla uzar gider. Kısacası karıştık.
İş, sosyal hayat, aile her şey birbirine geçti. Bugün artık Mobil yaşıyoruz. Toplantılarımızı Starbucks veya Gloria Jeans‘ta yapıyoruz. Haberlerimizi sosyal medyadan almaya başladık. Bana bugün Van depremini gazetelerden mi, sosyal medyadan mı takip ettin diye sorsanız, ben sosyal medya derim. Çünkü klasik haber alma organlarından çok daha hızlı çalışıyordu. Listemdeki birçok kişi ya olay yerinden ya da yapılan yardım çalışmalarından bana sıcak sıcak fotoğraflarıyla haber veriyordu. Yine, bir çok ünlü ve markanın buradan kitleleri etkilemesi ve kitlelerin de tam tersine ünlü ve markaları etkilemesine şahitlik ettim. Hatta, yardım yapan markalar ve ünlüler öne çıktı. Gizli reklamlarını isteyerek veya istemeyerek yapmış oldular.
Yani yeni medya dönemine geçiş yapıyoruz! Yeni medya düzeni çok hızlı gelişiyor. Şimdiden büyük gazete ve tv sahipleri tedirgin olmaya başlamış durumdalar. Çünkü çok ufak bütçelerle IPTV, internet gazete ve dergisi kurulabiliyor. Bunların çevresinde yeşeren sosyal medya kanalları ise -ben onlara kanal diyorum- çok izlenip fazlasıyla güçlü hale gelmeye başladılar. (Twitter ve Facebook bunu başta çekiyor.) Görüntülenen yerde ne olur? Tabii ki reklam olur. Asıl söylemek istediğim şey şu ki, reklam artık ölçülebilen, belli bir strateji gerektiren ve pazarlama iletişimini doğuran hale dönüştü. Yani “aganigi-naganigi” reklam dönemi bitmiş durumda. Yapacağım diyenler de saman alevi nakaratında sönüp gidiyorlar. Bu noktada markalar ne yapacaklarını şaşırdılar? Sosyal medya var, insanlar var canlı canlı iletişim yapılabiliyor. Yaptığımız ürün veya hizmeti onlara gösterebiliyoruz. Peki nasıl yapacağız? Şöyle yapabilirsiniz; öncelikle çok iyi bir algı yönetimi yapılması gerekiyor. Markalar, sanatçılar veya herhangi duyurulması gereken mesajları iletme yolları eskisi gibi değil. Yani sizin söylediklerinizi eski yollardan insanlara algılatmaktansa yeni yollardan çok daha hızlı ulaşabilirsiniz. Tamamen capcanlı. Haliyle yeni meydana gelen bu mecralarda nasıl hareket edilmesi gerektiği bilinçli ve kendi stratejilerine uygun şekilde yapmak en doğrusu. Aksi halde “Duvara Karşı” filmini kendilerine tavsiye ediyorum. Bilinçli markalar, Facebook ve Twitter sayfalarından kendi mecralarını oluşturup iletmek istedikleri mesajları hedef kitlelerine doğru göndermeye başladılar. Üstelik normal TV ve gazete frekans fiyatlarının çok çok altına. Yani dijital pazarlamayı tetikleyen bu yöntemler şu günlerde oldukça önem kazanmaya başladı. Karışıklığın içinde sadeleşmenin zamanı artık! Görünen o ki, her şeyin tek bir kazanın içine aktığı (internet ve dijital yaşam) bu karışık dönemde markalar, ülkeler, ünlüler, ünsüzler…toplum sadeleşip odaklandığı müddetçe var olabilecekler. Yeni düzende, gardını alan markaların, medya organlarının ve insanların kazanacağı, bunları anlayamayanların ise bocalayacağı bir dönemdeyiz. 4. güç olan medyanın eski halinde kalması artık çok güç. Şayet beni buradan okuyorsanız > yeni medya düzenine hoş geldiniz efendim 🙂 ___________________________________________________________________ |
Read Next
Küçük adımlarımın ve büyük hayallerimin olduğu dönemlerde, tatil olan cumartesi ve pazar günleri en sevdiğim şey yorganı başıma çekip her konuda hayal kurmaktı. Bugün düşündüğümde o günlerde kurduğum hayallerin kaçını gerçekleştirdim. Ya da neresindeyim? diye sorguladığımda çok azını yaptığımı odağımın …
Bildiğimiz kesin bir şey var ki dünya üzerinde bulunan her şey bir mesaj veriyor. Biz de bu mesajlarla onları etiketleyip …
Yani pazarlamacıysanız engellenirsiniz, blokoja maruz kalırsınız ve istenmeyebilirsiniz. Ancak bu engellemeleri yapanların unuttuğu bir şey var ki pazarlamanın da bir …
Z kuşağı, yani 1997-2012 arasında doğan bu nesil, teknolojiye doğan, dijital dünyayı adeta ikinci bir ev gibi kullanan bir kitle. …