Günümüz koşturmacalarında çok duyduğum veya pazarlama iletişiminin hem danışmanlığını hem de ajanslığını yaptığımızdan mıdır sorusu şu ki; şöyle bir iş yapacağım acaba bunun e-ticareti tutar mı? Ürünü şuradan alacağız, siteyi de çakıp, bir de ödeme sistemine bağladık mı, gelsin paralar, hanlar hamamlar!
E-TİCARET VE MARKA OLMAK ÖYLE KOLAY DEĞİL
Ne yazık ki hiçbir şey teorideki kadar kolay olmuyor. Olsaydı iktisat fakültelerinde okuduğumuz günlük çekin, Türkiye şartlarında vadeli olduğu gerçeğiyle karşılaşmamış olurduk. Haliyle Türkiye veya Dünya’da ticaretin dinamikleri oldukça hızlı değişiyor. Son yıllarda ise Elektronik ticaret denilen, benim için ise dijital pazar bir çok kolaylığı kadar zorluklarıyla da kendini geliştirmeye devam ediyor. 2015 yılında %31 büyümesinin sebebi de insanların bu kolaylıkları kullanmakta kararlı olmalarındandır. Dijital pazardaki dükkanlar her ne kadar açıldığı kadar kapanıyor olsa da bu oranın yükselmesi yine gelecekte muhakkak bu pazarın büyümeye devam edeceği yönünde.
AHH KAPTAN BATIYORUZ :/
İlk e-ticaret siteleri ürün-fiyat-ödeme sekmeleri ile geldi. Bir çoğu ya kapandı ya da çok azı şu an hayattalar, www.limango.com.tr ’yi daha dün gibi hatırlıyorum. www.tazedirekt.com veya yine dijital girişim olan www.incir.com sadece üç tanesi. Aslında hepsinin ortak özelliği iddialı başlayıp, maliyetleri karşılayamayıp Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmalarıydı. Yani çok açılmaları ve hızlı bir şekilde büyüme kararı almaları da dinamiklerinin hızlı bir şekilde değiştiğinin ve bu baş döndüren hıza yetişmek için daha fazla büyümek gerektiğinin kararıydı.
Başarısızlık veya başarı örneklerine girip çok uzun bir analiz yapmak yerine, aşağıda işimize yarayacak bazı yaklaşımları bulabilirsiniz.
HANİ BENİM STRATEJİM, HANİ BENİM PAZARLAMA İLETİŞİMİM, HANİ BENİM GENÇLİĞİM NEREDE?
Birinci perde olarak anılan ve birçok girişimcinin, paranın yanında çok zaman kaybettikleri bu dönemden, dijital pazar bir çok dersle çıktı. Yani sadece ürünü bulmak, e-ticaret sitesini yapıp satışa başlamak kadar stratejik yaklaşım ve pazarlama iletişimdeki hamleler de bugünlerde önem kazanır oldu.
Stratejik Yaklaşım: Her ürün satmaz, satması için stratejiyi iyi kurgulamak, pazar araştırmalarını iyi yapmak gerekiyor. Yani ürünü bulmak kadar onu iyi yönetmek, iyi pazarlamak ve iyi organize etmek gerekiyor. Tüm bunların da iyi bir maliyet hesabı yaparak, parayı iyi kullanmaktan geçtiğini bilmek gerekiyor.
Pazarlama İletişimi: Ürününüzün sadece görselinin veya iyi bir kurumsalının yanında Pazarlama iletişimine de önem vermesi gerektiğini anladık. Yani şu an başarılı olanlar ayakta duruyorlarsa, hedef kitleleriyle kurdukları pazarlama iletişiminde de başarılı olduklarındandır. Burada uzun uzadıya Adwords, Sosyal Medya, Rich Media vb. teknik konulara girip başınızı ağrıtmayacağım. Kısaca Pazarlama iletişimi için bir konseptinizin, söyleminizin veya günümüzün modası itibariyle hikayenizin olması gerekiyor. Hikayeciliğin
de cılkını çıkarmadan gerçekten samimi bir hikayeniz olursa ürününüzü çok güzel bir şekilde insanlara anlatabilirsiniz.
Bugünlerde çalıştığımız markalarda sabırla ve bu planlamalarla güzel rakamlar ve istatistikler aldığımızı rahatlıkla ifade edebilirim. Yani asıl olay, ürün ve e-ticaret web sayfasından geçmiyor ona planlı bir şekilde ruh üflemekten geçiyor.
GELECEKTE NELER VAR?
Geleceği tahmin ederken bugüne kadar getirdiklerimizi yukarıda kısaca geçmem gerekirken, size üzerinde durduğumuz veya geliştirdiğimiz yenilikçi teknolojilerden bahsedebilirim.
1- HER ŞEYİMİZ TAMAMDI DA RAKİPLER NE YAPIYOR?
Ekibimle birlikte bu konuda piyasayı takip eden bir yazılımın bugünlerde denemesini yapıyoruz. Yani siz Sosyal Medyada yaptığınız raporları ajansınızdan alıyorken artık anlık olarak rakiplerinizin de raporlarını an an verebileceğiniz bir yazılımdan bahsediyorum. Hem tüm sosyal medyayı görebileceğimiz, hem de diğer rakiplerin ne kadar konuşulduğu. Ne kadar beğeni veya üye arttırdığı gibi istatistikleri çıkaran bu uygulama ile rakiplerinize göre dijital pazarlama stratejisini çıkartmış olacaksınız.
2- PEKİ NEREDE BENİM İSTEDİĞİM ÜRÜN?
Biz piyasaya baktığımızda genelde satış güvenliği veya sahtecilerle savaşan yazılımlar görüyoruz. Yine bugünlerde tüketiciye satılan ürünün gerçekten e-ticaret sitesindeki ürünle birebir aynı özellikleri taşıyor mu taşımıyor mu güvensizliğini ortadan kaldıracak bir platformun kuruluş aşamasındayız.
Yazılım, tüketicinin e-ticaretten satın aldığı ürünün kurye ile gelen ürünle birebir mi olduğunu mobil teknolojilerini kullanarak görebilecek. Kuracağımız Güvenli Marka Platformu ürün-tüketici arasındaki güvensizliği hem gerçek dünyada, hem de sanal dünyada yok edecek.
Yani, satın alınan ürünün güvenliği sağlanmış olacak. Önümüzdeki günlerde yazılımını ve tanıtımını yapacağımız ürünümüze şimdiden hem yatırımcı, hem de müşteri olacaklarla görüşmelerimiz devam ediyor.
BİRAZ DA GENELE BAKALIM
Dijital pazarlamada dünyanın nerelere uzandığına baktığımızda 2013 ile 2015 yılları arasında bir dergiye görüş olarak şunları söylemiştim; insanlar sosyal medyayı keşfetti ve kendilerinin fokuslanabileceği sosyal medya paylaşım uygulamalarına yönelmesiyle birlikte Instagram ve SnapChat’in öne çıkacağını, hatta buralarda ticaretin devam edeceği yönünde görüşler bildirmiştim.
İşte bugün insanlar dediğim gibi kendilerine uygun olan sosyal medya uygulamasını seçip oralarda sosyalleşmeye ve alışverişe başladılar. Bugün SnapChat’ten satın al butonu ile e-ticaret sitelerinde ki satışın tetiklenmesi veya Instagram’dan satış yapılacak ürüne yönlendirme daha da artmış durumda.
Bundan sonra ise öne çıkacak özellikler en az sekme ile ürüne ulaşıp ürünü kolay ve güvenilir olarak satın almaktan geçecek çünkü hala bir çok tüketici satın almayı düşündüğü ürünü güvenilir bulmadığı için, satın alma sepetinde terkediyor. Yukarıda bahsettiğimiz gibi hikayesi bilinen bir dijital ticaret markası ile bilinmeyen arasındaki fark burada ortaya çıkacak.
Oyunlaştırma teknikleri ile insanlara daha çabuk ulaşılabilecek ve satışlar buradan daha çabuk bir şekilde gerçekleşebilecek. Dünyaca ünlü bulut depolama ürünü Dropbox, davet edeceğiniz her kullanıcı için size ekstra alan sunuyor ve böylece alacağınız ödül için arkadaşınızı davet etmenizi sağlıyor. Bunu basit bir örnek olarak sunabilirim. Google’a ‘e-ticarette oyunlaştırma’ diye aratırsanız bunun gibi birçok örnek görebilirsiniz.
Bugünlerde mobil teknolojilerin, kredi kartlarının yerini almak üzere olduğu günlerden geçiyoruz. Parmak izi reklam ve satış ise neredeyse ensemizde diyebilirim. Hatta bir sabah uyandığımızda cep telefonumuzda “Heyy, geçen ay şu gün satın aldığın tıraş köpüğünü şu linkten sadece sana özel %20 indirimle alabilirsin” gibi mesajlarla karşılaşmamız ise an meselesi.
Şimdiden gelecekte görüşmek dileklerimle 🙂
_________________________________________________________
Bu yazı > e-ticaret Türkiye Dergisi’nin ekim kasım-2016 sayısında yayınlanmıştır. > https://www.eticaretturkiye.com