İnsanoğlu bulduğu her şeyi geliştirerek bugünlere kadar gelmiş. Bugün de dijitalin etkileriyle mevcut dijital dönüşüm ekonomisinin arenası halini dijital pazarlama almış durumda. Dün bundan bahsetmek için erken diyenler, bugünün geç olduğunu düşünüyorlar. Yani artık dijital pazarlama yarın için genel geçer bir arena. Bunda anlaştıysak devam edebiliriz.
DİJİTAL PAZARLAMANIN YARINI
Evet dijital pazarlama bugün klasik yaklaşımları çok tüketmiş durumda. Geçtiğimiz Nisan ve Mayıs ayı başında (Boğaziçi Üniversitesi Ad Here Reklamcılık Günleri’nde, Bilkent Üniversitesi ve Yaşar Üniversitesi’nin AW! Advertising Workshop’unda şunu çok net gördüm. Yeni yetişen gençler dijital pazarlamanın yarınıyla ilgileniyor. Ürettikleri fikirler de daha çok sosyal medyada ve dijital medyada yaşasın istiyor. Yine ortak bilinç şu ki strateji çok önem kazanmış durumda evet ancak bunu yaşatacak yegane şey yaratıcılık. Hatta 3 üniversitenin benden istediği sunum da Yapay Zeka ve Reklam çarpışmasını anlatmam oldu. Orada söylediğimi burada yazacağım. Kreatiflik insanın iz düşümüdür. Yani gizler ve girizgâhları vardır insanoğlunun. Bu da insan yaradılışının biraz mistik tarafından kaynaklanıyor. Yani bir yapay zekanın hayalgücü ya da hayal kurarkenki heyecan duyuşu hiçbir zaman insanoğlunun yaydığı enerji gibi olmayacak. Biraz metal ısınması, biraz da kablo yanığı kokusu dışında 🙂 Yani hayal kurmak ve bunu yaratıcılıkla birleştirmek yine insanoğlunun dünya üzerinde yaptığı yolculuğun öğretileri olacak. Dijital Pazarlamada da yaratıcılığın önemli olduğunda anlaştıysak da devam edebiliriz 🙂
DİJİTAL PAZARLAMADA YARATICI ÇÖZÜMLER NEDİR?
Bunun cevaplarını vermek için görünen köyün kılavuzluğunu yapmaya gerek yok. Dijital arenadaki tüm mecralar ve yeni platformlar aslında yaratıcı birer düşünce. Buralara yönelik çözüm üretmek istiyorsak önce bu arenadaki tüm yardımcı unsurları iyi öğrenmek gerekiyor. Bugünlerde reklamcılık sektöründe art direktörlerin “Ya biz video yapmaktan niye anlayalım? Neden dijital pazarlama bilmek zorundayım ki? Ya da bu benim işim değil dijitalcilerin işi.” gibi söylemleri ayyuka çıkmış durumda. Ne yazık ki katılmıyorum. Çünkü bilmediğin tanımadığın bir yere nasıl art yapacaksın? Bunun nasıl direksiyonuna geçeceksin. Hatta nasıl çözüm üreteceksin?
Bunun tam tersini de düşünebiliriz. Birçok ufak çaplı veya orta segmentteki danışmanlık veya dijital ajansız diyen oluşumlar da bu dijital mahalleleri çok iyi bildiklerini söyleyip rehberlik yapıyorlar. Ancak çözüm üretme noktasında ne yazık ki yine yaratıcılık gösteremiyorlar. Yani yine yaratıcılığa çarpıp geri dönüyorlar. Hoş biz yaratıcı olmak zorunda olmak zorunda değiliz dediklerini duyar gibiyim. Evet yaratıcı olmak zorunda değilsiniz, ancak yaratıcılığı öldüren eski medya satınalma şirketlerinin başına gelen kaderle baş başa kaldığınızda ne yapacaksınız? (Bugün birçoğu dijital ile yok olma tehlikesi içindeler. Yarın da yapay zekanın kollarında kalma ihtimaliniz var.) Yani eninde sonunda yaratıcılığın galip geleceği bir maça çıkıp yaratıcıları döverek puan almanın yarınında ne yazık ki aynı yumrukların çok daha beterlerini kendilerinin yiyeceği gerçeğini de değiştirmiyor. Yaratıcılıktan anlamayabilirsiniz, ancak yaratıcılığı da küçümsemenin anlamı yok. Yani, dijital pazarlamayı bilmenin yaratıcılıktan daha üstte olduğunu düşünmenin yanlış olduğunu burada söylemek zorundayım. Bunda da anlaştıysak devam edebiliriz 🙂
DİJİTAL PAZARLAMADA YARATICILIK TAM OLARAK NEDİR?
Dijital pazarlamada yaratıcılık sadece reklam performansı yapmak, ya da yüzlerce personaya çalışan stratejiler yazmak değil olduğunu biliyorsak. O zaman dijital pazarlamada yaratıcılık ne demek olduğunu da daha iyi görmüş olacağız. Aşağıdaki maddelerin üzerinden geçecek olursak.
• Dijitalde yaşayacak dijital kafalı yaratıcı fikir(ler) bulmak,
• Bunu anlatmak için olağanüstü yaratıcı stratejiler oluşturmak,
• Dijitaldeki tüm mekanizmaları döndürecek görsel konseptler meydana getirmek,
• Hedef kitlenin ruhunu anlayacak verileri işlemek,
• Ürün odaklı değil, fayda odaklı yaratıcılık meydana getirmek,
• Ürün satışına değil, neden bu ürünün alınması gerektiğini anlatacak hikayeler geliştirmek,
• Hedef bireylerin canını sıkmayacak doğal reklam seslenişleri yakalamak,
• Dijitaldeki tüm mecraları ve teknolojileri yakından takip etmek,
Yukarıdaki maddeleri yaptığımızda dijital yaratıcılık meydana gelmiş oluyor. Bundan sonrası tamamen stratejik zaman ve bütçe yönetimine kalıyor.
DİJİTAL PAZARLAMADA NASIL BAŞARISIZ OLUNUR?
• Dijital pazarlamaya yeni girip inanıyormuş gibi yapanlar,
• Kopyalanabilecek veya çok çabuk akla gelecek fikirlerin dijital pazarlamasını yapmak,
• Dijital pazarlamaya tutucu olarak bakıp, onun hızına yetişemeyenler,
• Dijital pazarlamaya modaya uyup büyük yatırımlar yapıp takip etmeyenler,
• Sabırsızlık ve irade eksikliğinin olması. Yani hemen etkilerini almak istemek.
• Dijital pazarlama araçlarına yatırım yapıp sürekli geliştirmek, (uygulamaya koyamamak. Örnek: e-ticaret sitesi geliştirmek, fikri daha çok geliştirecek yama yazılımlar oluşturmak)
• Zamanında yapılması gereken adımların atılmamaması. Dijital varlıklara sahip çıkmamak, alan adı, sosyal medya alan adları, dijitalden anlayan insan kaynağı almamak vb,
• Hayal ile gerçeği birleştirememek. Danışmasını bilememek, fikrine kör kütük aşık olmak, ben bilirimcilik,
Yukarıdaki maddeleri yapanlar da dijital pazarda ne yazık ki başarısızlık kervanına katılıyor. Hatta “facebook’a küstüm. Bir daha da reklam vermeyeceğim.” diyenleri bile duydum 🙂
YARIN BUGÜN OLSUN DİYORSAK
Daha fazla dinlemeliyiz, daha fazla araştırmalıyız, daha fazla sabır göstermeliyiz. Dijitalde yaşayacak yaratıcılığı coşturacak yöntemler ve yollar bulmalıyız. Sütetükocu, yeniliklerin yolunu kapatarak ne yazık ki gerçeklerin üstünü örtemeyiz. Gelişime ve yenilenmeye ayak uyduramayan şirketlerin dijital bir inovasyon yaratamayacakları aşikar. Bundan sebeple küçük bir çocuğun küçücük işaret parmağıyla sizi işaret edip; “Aaaa Kral çıplak!” demesini istemiyorsak, dijital pazarlamaya yaratıcılıkla devam etmemiz gerektiğini öğrenmeliyiz. Bunda da anlaştıysak saadete gelelim.
Bu dijitalden para kazanan tüm insanlar şirketler için geçerli. Hem de dijital pazara yatırım yapacak markalar için geçerli. Hemi de “ne var ki görselin üstüne iki tane yazı yazarım dijital pazarlama yaparım” diyen yaratıcı ajanslar için geçerli.
Bu şarkı hepimize geldi çünkü.