Dijital platformlar tüketicilerin elinde bahçıvan makası gibi duruyor. Piyasanın nasıl şekil alacağına da aslında hedef birey karar veriyor. Bugün ruhları şad olsun ne piyasa araştırmaları sevmeyen Steve Jobs, ne de müşterilere sorsaydım hızlı giden atarabaları üretirdim diyen Henry Ford bu kadar gücü ve bilgiyi elinde tutan tüketicilere aynı şeyleri söyleyebilir. Çünkü hedef kitle veya tüketiciler çok hızlı öğreniyor ve hayatlarına uyguluyor.
ELİNE BİR TELEFON GEÇİREN İPİNİ KESİP SAĞA SOLA KOŞMAYA BAŞLADI
Tüketiciler dijital teknolojileri ilk etapta haberleşmek amacıyla daha sonra ise araştırmak için kullanmaya başladılar. Bugün bu teknolojilere yapay zekada girdiğinden kendilerine asistan yapmayı başardılar. Yani yumurta tavuk hikayesi de burada oluşmaya başladı. Yani teknolojiyi üreten piyasa araştırmasına inanmayan Steve Jobs’un teknolojileri ile bunu nasıl kullanmak istediğini bilen tüketicilerin birbirlerini domine etmesiyle devam ediyor. Şimdilik, alan memnun, satan memnun.
Öyle ki artık tüketiciler bu sihirli değnekle girdikleri mağazada ürün alırken dahi akakçe, cimri veya rakip gördüğü diğer markaların online pazar yerlerini ziyaret etmeden ürün satın almıyor.
GELECEK DEPODAN ADRESE
Tüketici marka ile kendisi arasına kimseyi sokmamaya başladı. Yani hizmet mi alacak showroom’da deneyip internetten sipariş verip evine gelmesini bekliyor. Markalara bir sorumluluk daha bindi ki o da zamanında ve kaliteli mal göndermeleri gerekiyor. Çünkü hedef kitleler şayet istediği ürün gelmezse şikayetvari.com’dan tutun başka blog ve Sosyal Medya mecralarından yaygarayı basabiliyor.
GÖLGELERİN GÜCÜ ADINA GÜÇ TÜKETİCİDE ARTIK
Bugün tüketiciler daha ne kadar bilgilenirse ve ilgilenirse nereden ne ürün alacağını iyi biliyor. Bugün Paris Moda Haftası’nı trolleyen adam diye aratırsanız basit bir kot markası bile birden bire marka haline gelebiliyor. Yani sokak modası olduğu kadar tüketici marka yerine farklı olanın peşinde. Farklı bir marka varsa onun peşinden gitme cesaretini gösterebiliyor.
BASİT OL, SADE ANLAT
Bugün hizmetler ve yaptığın ürüne konsantre olup bunu basit bir mantıkla yapmaya başlayıp, sade bir şekilde anlatırsan karşı taraf çok net anlıyor. Bu sadeleşme yıllar alsa da bunu yapmak tüketicileri yakalamanızı sağlıyor. Çünküüü:) tüketiciler oldukça meşgul bir hayat yaşıyorlar. Birçoğu çok ünlü insanlar mantığındaki yaşamaya başladılar bile. 1000 takipçisi olan bir genç kızın dahi moda kataloglarını aratmayacak hesaplarıyla başka hangi kafada yaşamasını bekliyoruz ki 🙂
DEĞİŞİM ÇOK PAHALI MÎRİM
Eskiden yeniye geçmek oldukça sabır gerektiriyor. Çünkü insan kaynağı kadar anlayışlar ve tüketici davranışları da değişmiş durumda. Yani sınıflandırılmış hedef kitle kavramlarının içinden geçen bir dijital teknolojiler var. Kimi nereye koyacağınızı şaşırıyorsunuz. Ürünlerin rakamları daha düşmeye ve yeni lüks dediğimiz tabirde basit ve salaş takılmak moda hale gelmişken bunun aksini nasıl düşünebiliriz ki? Mesala Henry Ford Model T’yi Taylorist bir düşünceyle faz faz ve farklı uzmanları bir araya getirerek daha hızlı bir şekilde üretmeyi ve orta gelir sınıfına da satmayı başararak FORD efsanesini meydana getirmişti. İşte bugün de markalar tüketicilerine daha uygun fiyata daha kaliteli ürünler meydana getirme yarışındalar. Çünkü başka türlü hedef kitleleri yakalamayacaklarını biliyor. Bunun için Mercedes daha uygun fiyata olan seriler üretmeye başladı.
KAPANIŞI ASSOLİST TÜKETİCİLERE AYIRALIM
Bugün hedef kitleler kendilerini yakalayan ve ona bir fayda-değer meydana getirecek markaları seviyor. Aynı zamanda bu markanın muadili çıktığı anda hemen terkedebiliyor. Hatırlayın eskiden çok daha markalı tişörtler giymeye çalışıyorken bugün Kaft hayatımıza girdi ve hiçbir fiziki mağazası olmadan tüketicisine ulaşmayı başardı.
Ne diyim 🙂 Allah başınızdan müşterilerizi eksik etmesin…