Bugün şunu net bir şekilde söyleyebilir miyiz? Dünyadaki insanların birçoğu görmediği hiçbir şeye, gördüğünün de yarısına inanıyor. Neden mi?
Çünkü daha 20 yıl öncesine kadar Hollywood yıldızlarının ulaşılmaz olduğunu düşünen onların hayatlarından bir an olsun görmek isteyen insanlar paparazzilerin haberlerini sıkı takip ederdi. Yine birçok gizli dosya o dönem iletişim kanallarının belli kişilerin elinde olması sebebiyle yok olup gitmişti. Bugün dijital medya starlık, devlet sırları dahil, birçok olayı deşifre eder hale geldi. Üstelik dokunamadığımız yıldızlar veya ünlü isimler sosyal medyadan insanlara ulaşmaya çalışıyor. Hal böyle olunca da insan kendisini daha önemli ve star ilan etti bile. Bundan da zaten influencerlar veya youtuber’lar doğdu. Böyle karışık bir zamanda insanlar elbetteki markaların reklamda ne anlattığı kadar ürünün faydasını gerçekten göstermesini isteyecekler.
REKLAMDA GÖSTERMENİN GÜCÜ GEÇMİŞTE NASILDI?
Ünlü reklamcı Dave Trott‘un Yaratıcı Körlük kitabında bu yazıya katılan örnekleri var.
- Mesala bir civcivi kaynak suyun içindeki bir teneke kutuda iki dakika boyunca tutarak kutunun ne kadar iyi bir yalıtıma sahip olduğunu kanıtlamak.
- Volkswagen marka bir arabayı suya atarak arabanın su geçirmez olduğunu anlatmak.
- Gözleri bağlı bir kedi ile bir balığın arasına bir oda parfümü koyarak oda parfümünün etkisini anlatmak.
- Volvo marka bir arabanın üzerine beş tane daha Volvo koyarak ne kadar sağlam olduğunu kanıtlamak.
Tüm bu reklamlar gösterildikleri dönemde büyük şok etkisi yaratmış. Bunun sebebi aslında gerçekleri noter huzurunda insanlara göstermesinden kaynaklanıyor. Yani sadece kreatif bir reklamla anlatmak yetmiyor. Ürünün gerçekle bağlantısını kurmak gerekiyor.
BUGÜNE GELELİM Mİ?
Bugün dijital medyanın etkisine upgrade olan reklam veya yeni deyimiyle pazarlama iletişiminde kullanılacak ana öğelerin ürün faydanın gösterilmesi gerekiyor. Bu yeni nesil dönemde o kadar şanslıyız ki. Çünkü reklamını yaptığımız ürünün dijitalde istediğimiz kadar gerçek hayattaki etkilerini kreatif fikirlerle gösterebiliriz. Ufak bir örnek verecek olursak; bir krem markasının cilt üzerinde iddialarını dijitalde her gün yüzünü efektsiz ve makyajsız paylaşan gerçek bir deneyim sahibiyle göstermesi çok daha güçlü etki yaratmayacak mı? Böylece reklamdaki iddayı, dijitalden takip edenler gözlemledikleri için markayla aralarında bir bağ kurmuş olmayacaklar mı?
Yani dijital yaşayan bir organizma ve yapay zeka ile birlikte daha bir şenlenmeye başlamışken markaların artık klasik reklam yerine biraz da ürün faydayı göstermeye yönelmeleri artık dijitalle çok daha kolay.
Yeter ki bu dijital pazarlama iletişim dönemine geçen reklam etkilerini üretecek dijital kreatif fikirler bulunsun.
Bizden söylemesi efendim 🙂