Offline media’nın olduğu dönemler tüketiciyle iletişim çok zordu. Hedef kitle bir perdenin arkasından görülebilirdi. Reklam 20 saniye filmin içindeydi ve en dijital mecra televizyondu. Yine o zamanlarda bir reklam filmi yıllar boyunca gösterilirdi. Bugün dijitalin gelişmesiyle birlikte reklam filmleri de çok hızlı tüketilir oldu. Böylece reklam da artık 20 sn odasından çıkıp tüketiciyle konuşmaya başladı.
REKLAMIN DİJİTAL HALİ
Uygun fiyatlı olması hem de tüketiciye akıllı dijital cihazlardan daha fazla yakınlaşmak isteyen markalar filme ve pahalı medya planlarına verecekleri bedelleri dijitale yatırmaya başladılar. Dijital medyanın geliştiği dönemlerde birçok uluslararası marka da online medyaya doğru bütçelerini açmış offline medya tarafında ise kısıntıya gitmişlerdi. Bunun öncülerinden Nike’ın o dönemler %200 dijital reklam bütçesini artırdığını okumuştuk.
Marka ve tüketici arasındaki tüm mesafelerin kalkması ve karşılıklı birbirine anlayıp etkileşime geçmeleri pahabiçilmezdi. Markalar tarafından yapılan her bir açıklama anında kana karışıyor ve tüketici buna göre markayla iletişime geçiyordu. Yani herhangi bir reklam kampanyası yapmak istenildiğinde artık yeni bir mecra doğmuştu. Biz de hoşgeldin dijital reklam demiştik.
PERFORMANS ODAKLI MI? İÇERİK ODAKLI MI?
Tabi dijital teknolojilerin artması yapay zekanın da son zamanlardaki etkisi birleşince tüketiciyle artık neredeyse 24 saat kanka olunan bir dönem yaşıyoruz. İşte tam da burada markaların veya şirketlerin tutumları dijital pazarlamada ne kadar başarılı olacaklarına karar veriyor. Bugün bilinirlik ve ürün satışına yönelik performans yapması yönünde birçok marka ikna edilmeye çalışılıyor. Çünkü dijital araçlar hedef kitleye doğrudan ulaşabildiği için bu muazzam mekanizma anlatıldıkça anlatılıyor. Bu hızda en fazla etkilenen ise yaratıcılığa oluyor. İşte tam tersi içeriğin çok daha önemli olduğunu vurgulayanlar da var. Peki hangisi daha önemli ve hangisi dijital pazarlamada sizi öne çıkarır? Bunun cevabı: Tabi ki öncelikle içerik pazarlamasıdır. Çünkü içeriği güçlü olmayan bir ürünün veya hizmetin performansı kısa vadede iyidir ancak uzun vadede büyük zararlara sebep olmaktadır. (Bkz. Gucci, Apple reklam performans mı yapıyor? İçerik mi üretiyor?)
Sadece satışı önde tutan markaları şuna benzetebiliriz, enerji içecekleri veya enerji veren takviye haplarını aldığınızda çok hızlı enerjiniz ortaya çıkar ve daha rahat hareket etmeye başlarsınız. Asıl sorun o alınan enerji içeceği veya enerji takviyesi gıdaların etkisinin bitmesinden sonra başlıyor. Çünkü vücut 2-3 günlük enerjiyi harcadığından dengeye gelmek uzunca bir süre dinlenmeyi gerektiriyor. Halbuki bir markanın sürdürülebilir iletişimi önemlidir. Stratejisi kurgulanmadan, içeriğe önem verilmeden yapılan reklam çalışmaları kısa süreli ürün satışını tetiklemekten öteye gidemiyor.
Kısacası ürün/hizmetin hakkında anlatılmak istenileni kreatif hale getirip, stratejiye dayayıp, sonrasında performansını gerçekleştirmek gerekiyor. Bu sekmeyi oturtamayan birçok markanın yanlışlar yaptığını gördük ve bu yanlışlardan geriye dönmeleri de pahalıya maloldu.
İÇERİK PAZARLAMANIN FAYDALARI
• İçerik pazarlaması yapıldığında dijital alemlerde söylemek istediklerinizi anlayan bir fan kitlesi meydana getirirsiniz. • Böylece ürün veya hizmetinizi sizi bilmeyenlere anlatan ve savunan insanlar etrafınızı sarar.
• Marka algınız dijital medyada gittikçe genişler ve bilinir. Böylece sahada da başarılı satışlar meydana gelir.
• Bilinmenin etkisiyle üstünüze başınıza çeki düzen verirsiniz. En güzel etkisi de çalışanlarınızın markanıza olan saygısı artar.
• Rakiplerinizden farklı bir şey söylemiş olursunuz.
• SEM/SEO giderleriniz düşer.
Sonuç olarak kendisini anlatmadan, ürün/hizmetini satmaya çalışanlar yarın ne yazık ki olamayacaklar. Çünkü tüketici nöronları artık bilmediği veya önerilmeyen bir ürünü almaya pek yanaşmayacak kıvamda.
Bir soru ile yazıya son vereyim.
Gucci veya Apple’dan çanta ve telefon mu alıyorsunuz? O markaların ürün kalitesi ve bilinir itibarını mı?
Kalın sağlıcakla.
NOT:
İçerik pazarlamanın başarısını okuyabileceğiniz bir linki buraya bırakıyorum.