Dijital dünyanın en büyük sıkıntılarından birisi de mesaj ve uygulamalarıyla insanın zaman yönetimini alt üst etmesi. Çünkü eskiden daha planlı olan iş ve yaşam dengesi dijital cihazların sürekli yanımızda olmasından dolayı oldukça esnemiş durumda. Yani maillerden tutun, anlık mesajlaşmalar, sosyal medya ve sonrasında merak duyduğumuz mobil aplikasyonlarına kadar zamanımızı kemiren bir yapıyla da karşı karşıyayız.
GÜNLÜK TELEFONA BAKMA ORTALAMASI: 6 SAAT
Dünya ortalaması şunu gösteriyor ki mobil cihazlarında online olma süresi günlük 6 saatleri yakalamış durumda. 24 saatimizin 8 saat uykuyu çıkarsak 16 saatin 6 saati sürekli olarak mobilize geçirmiş oluyoruz. Buna bilgisayar vb. cihazlar dahil değil.
Hal böyleyken insanlar büyük bir kaosun içine de düşmüş durumdalar. Herkes aslında çok meşgul, herkes çok fazla beğenilmek istiyor, herkes artık kendisini her konuda yazıp birçok insanla etkileşime geçer halde bulmuş durumda. Yani insanın başına gelebilecek en güzel şey bu sanırım. Olduğu yerden çok enerji harcamadan kendini ifade etmesi.
ZAMAN ZAMAN, ZAMAN ZAMAN, AHHH O ZAMAN
Eski dönemleri özleyenler kervanına ben de dönem dönem katılmıyor değilim. Bazen internete bağlı olmayan bir bilgisayarda çalışmayı özlüyorum. Ancak şimdiki dijital ekosistemde yapabileceğimiz şeyleri de yadsımamak gerekiyor. Çünkü iş ve yaşam dengesini aynı zamanda kolaylaştıran birçok uygulama mevcut. Yani bu döneme de ayak uydurmam gerekiyor.
Geçtiğimiz günlerde bir üniversite söyleşisinde söylediğim gibi dijital ormanlarda bahçıvan olmanın yolu üniversitelerde dijital medyayı kullanma ve okur yazarlığı ile ilgili bölümler açmak. Henüz bu konuda bilinçli bir adım atılmış değil. Bununla birlikte dijitalleşmek için birçok kurs ve eğitimlerin de alınması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü dijitali iyi kullanan bir toplumun daha verimli olacağını düşünenlerdenim. Nasıl ki hızlı okuma kursları varsa şimdi de dijital dünyayı daha verimli kullanma kursları açılmalı.
DİJİTAL PLATFORMLAR NASIL KULLANILIR? GELECEKTE NE VAR?
Özellikle WhatsApp, Instagram ve Linkedin inanılmaz vakit sömüren uygulamalar. Arkasından oyunlar geliyor. Hatta gelecekte web 2.0’da doğan sosyal medyayı geçecek diye düşünüyorum. Bunları nasıl yöneteceğimizi iyi bilirsek böylece hem günlük yapmamız gereken işlerimizden geri kalmamış, hem de daha kaliteli işler yapmış oluruz. En basit örnek; whatsapp’ta telefonun ana sayfasında mesajları göstermeyi engellediğinizde gereksiz uyarı almamış olursunuz. Dolayısıyla siz istediğiniz zaman whatspapp’ı kontrol ederek gerekli cevaplamaları gerçekleştirirsiniz. Ayrıca acil olarak size ulaşması gerekenler de telefonla arayarak ulaşmış olur. Bu konuların ne kadar ciddi olduğunu anlamak isterseniz The Social Dilemma‘yı izlemenizi tavsiye ederim.
Dijital dünya özellikle gelecekte daha fazla insanın zamanını kontrol etmeye başlayacak. Burada en fazla dikkat edilmesi gereken nokta algoritmaları yönetecek olan Yapay Zeka’nın kendisi olacak. Çünkü sizi en fazla manüple edecek sizi çok yakından takip edip tanıyan bir yazılımdan başkası olmayacak. Bunun için de Elon Musk Yapay Zeka karşısında daha güçlü bir insan benliği için Neuralink’e yatırım yapmaya başladı. Neuralink Corporation, Elon Musk ve sekiz nörolog tarafından, implante edilebilir beyin-makine arayüzleri geliştirmek amacıyla 2016’da San Francisco’da kurulmuş Amerikan nöroteknoloji şirketi. Böylece tüm insanların daha hızlı öğrenerek yapay zeka ile aşık atar duruma gelmesi amaçlanıyor. Yani insan organizazmasıyla, dijital varlıkların et ve kemik olmaya başlayacağı bir döneme doğru adımlar atıyoruz. Biraz ürkütücü olduğu kadar bir yandan da insanın kendisiyle hesaplaşmasına şahit olacak dünya.
Geleceğin bizi nereye götüreceği bir sır olsa da bugünlerden kısa vadede gideceğimiz yeri görmemek mümkün değil. Öyle ki şimdiden insan iradesinin daha güçlü olması gerektiği bir dönemi yaşayacağımız aşikar. Çünkü insanın dikkatini dağıtmak için gereken ne varsa yapılmış olacak. Hatta şimdiden “dikkat ekonomisi” makalaleleri birçok üniversite tarafından yayınlanmaya başlandı bile.
Çok kısa başlıklarla açtığım bu konuyu derinlemesine yazmaya kalksak uzun bir yazı olacağını biliyorum ancak daha fazla vaktinizi almamak, sizi biraz düşündürüp biraz daha bu konularda araştırma yapmanızı tavsiye ederek dikkatinizi bu yöne çekmek isterim. Çünkü insan ömrü çok az ve bu konularda kendisini yeterince donatırsa gelecekteki yerini daha sağlam olacaktır.
Bu gidişle zaten bu hamur daha çok su kaldırır.