Türkiye’de uzman olmak zor iş… Çünkü en büyük rakibin bir başka uzman değil, her konuda fikri olan ama hiçbir konuda tecrübesi olmayan insanlar!
Doktorun işine kuaför, reklamcının işine emlakçı, mühendislik hesaplarına apartman yöneticisi karışabiliyor. Yolda giderken, yanlış yoldan dönen bile sana direksiyon dersi verebiliyor. E bir dur be abicim!
“ABİ, BENCE ÖYLE DEĞİL” FENOMENİ
Yeni bir hastalık keşfettim: “Her Konuda Fikrim Var Sendromu”
Semptomlar:
– Her konuda en az bir fikir sahibi olmak
– YouTube’da 3 video izleyince o alanın uzmanı gibi hissetmek
– Doktordan, mühendisten, reklamcıdan bile daha iyi bildiğine inanmak
Örneğin, bir doktora gidiyorsun, “Boğazım ağrıyor” diyorsun. Adam teşhis koyuyor, ilaç yazıyor. Ama senin iç huzurun yok… Google’a giriyorsun, “Boğaz ağrısı neden olur?” diye aratıyorsun. Oradan ilk çıkan siteye bakıp hemen doktora karşı bir muhalefet oluşturuyorsun:
“Hocam, ama internet öyle demiyor…”
Doktor o an istifa edip manav açsa yeridir.
REKLAMCIYA DERS VEREN AMCA SENDROMU
Bunun bir versiyonu da bizim sektörde var. Diyelim ki bir markaya aylarca süren bir strateji geliştiriyorsun, bütçe hesapları yapıyorsun, psikolojik analizler, segmentasyonlar…
Sonra biri geliyor ve diyor ki:
“Abi, logoyu biraz büyütsek?”
Hadi ya? Bak bunu hiç düşünmemiştik! O logoyu büyütsek satışlar uçacak mı, elinde sihirli değnek mi var? Ya da “Reklamda biraz daha renk olsa?” diyen birinin, 3 yıllık global pazar analizini çöpe attığını düşünmek bile sinirleri zorluyor.
UZMANLIK ÖNEMLİDİR!
Şaka bir yana, herkesin her konuda konuşması, gerçek uzmanların sesini bastırıyor. Araştırmalar da bunu kanıtlıyor:
Harvard Business Review’e göre, uzman görüşüne güvenen şirketler, %25 daha hızlı karar alıyor ve %15 daha fazla kar ediyor.
McKinsey araştırmasına göre, içgüdüyle karar alan yöneticiler, %30 daha fazla hata yapıyor.
Ama biz ne yapıyoruz? Uzmanlara güvenmek yerine “Bence böyle olmalı” diyenlere kulak veriyoruz. Sonuç? Hatalar, vakit kaybı ve gereksiz kaos.
ÇÖZÜM: BİLEN BİLSİN, BİLMEYEN DİNLESİN
Herkes her şeyi bilemez. Biraz da uzmanlara kulak verelim. İnşaat mühendisine “Abi buraya bir kolon ekleyelim” dememek lazım. Reklamcıya “Sloganı biraz daha şovlu yapsak?” demek yerine, neden öyle olduğuna kulak vermek lazım.
Özetle: Herkes kendi işini yapsa, dünya daha huzurlu bir yer olur. 😊