Reklamlarda ünlü kullanımı hep tartışıla gelmiştir. Ünlü kullanılmalı mı? Kullanılmamalı mı? Kullanılıyorsa markanın önüne geçmeli mi? Geçmemeli mi? Kullanılmıyorsa neden kullanılmasın?
Buna benzer birçok soru hem marka tarafını, hem reklamcıları meşgul etmiştir. Reklamlarda ünlü kullanımı hitap ettiği insan kitlelerine bakarak tespit ediliyor. Yani birçok hedef kitleye hitap ediyorsa hem reklamcıların hem de markaların dikkati çekiliyor demektir.
Ünlüler dünyası da bu noktada markaları ve reklamcıların iştahını kabartıyor.
Bugünlerde 2 isim özellikle gözümün içine girip duruyor. Birincisi Erman Toroğlu, ikincisi Beren Saat.
Erman Toroğluyla çok fazla uğraşan olduğu için onu es geçip. (her yerde karşımda. metroda bile gördüm kendisini.) Beren Saat’in oynadığı iki reklamdan teğet geçmek istiyorum.
Beren Saat’le çalışmaya karar veren iki markanın yani Patos Cips ve Rexona Deodorant’ın aynı anda çıkış yapmasının ne kadar sakıncalı olduğunu ve reklamı tüketen halk gözünden bakılamadığını görmemek elde değildi.
Beren Saat herkes tarafından izleniyor mu? İzleniyor. Reytingi var mı? Var. O zaman hemen markamızla örtüştürelim reklam çekelim ve insanlara ulaşalım.
Buraya kadar güzel buradan sonrası cips ve deodorantın aynı anda koku salgılamasına benziyor. Deneyimiz için bir odaya cipsleri açıyoruz, sonra da rexona sıkıyoruz. Nasıl bir koku elde ederiz acaba? Ben denedim cips ve deodorant kokusu birlikte gerçekten çok kötü. (İnsanların algısında koku önem arz etmektedir.)
Ben hangisini algılamalıyım cipsi mi deodorantı mı? Hedef kitlenin dikkatini nereye verebiliriz iki kokuyu nasıl ayırt edebilir biraz düşünün.
Reklam üretmek gercekten büyük bir bütçe ve emek işi. Ancak sonuç olarak markalar zarar görüyorsa sıkıntılı. Biliyorsunuz veya bilmiyorsunuz iyi reklamın %50’si çöptür. Burada bu oran daha yukarılara çıkmıyor mu?
Görüntüsü kullanılan ünlünün iki reklamda farklı ürünler için oynadığını hedef kitle ayırt etmesi bile belli bir görüntülemeden sonra oluyor.
En azından bir protokolle reklam yayınlarken, medya planını çakıştırmasak olmaz mıydı?
Bari, hedef kitlenin kafası şu sıralar dünya meseleleriyle çok meşgulken bu olsaydı.