İnsanlık dijital platformlara taşınmaya hazırlanıyor. Kimisi bir arsa, kimisi bir ofis, kimisi parasını satın alıyor. Yani havasından suyundan iyice kanımıza girmiş durumda. Hatta kolumuzu kesseler data akacak nerdeyse 🙂 Peki biz dijitale taşınınca sosyal hayat nasıl olacak? Neredeyse markete gitmez olduk. Restoranlara çok fazla uğramaz olduk. Cennette gibiyiz getir diyoruz getiriyorlar, götür diyoruz götürüyorlar. Neler oluyor veya olacak?
Sanırım en şanslı kuşaklardan birisiyiz 1970’lerde doğanlar. Çünkü ilk televizyonu, radyoyu, bilgisayarı, cep telefonunu, gördük. Hatta Micheal Jackson Black Or White şarkısını çıkardığında yer yerinden oynamıştı. TOP GUN izlediğimizde büyülenmiştik. Ya da ayakkabı almak için bir mağazaya gidip onu almanın keyfiyle çıkmıştık. Ya da almak istediğimiz araba için yıllarca beklemiştik. Neden biliyor musunuz? Çünkü azdı. Ürünleri üretebilecek teknoloji yavaş üretiyordu ve hayat da bu yavaşlığında mutlu ve mesuttu. Bugün bir kuaförün koltuğuna oturduğumda dahi elektronikleşmiş aletleriyle saç kesimini kısaltmış durumdalar 🙂 Eskiden bekleyip aldığımızda iyice acıkıyorduk ve her şey tatlı ve lezzetli geliyordu. Bugün ise dediğim gibi kapımıza kadar getiriyorlar ancak sanırım aynı lezzeti bulamıyor oldu insanlık.
BİR DE DİJİTAL HAYATA TAŞINMAYA ÇALIŞIYORUZ
Kilosundan, yüzünden gerçeklerinden kaçmak isteyen insanlar dijitalde daha mutlu olmak veya daha fazlasını almak adına sabırsızlıkla bekliyorlar. Birçoğu daha estetik görünümlü avatarını seçip herhangi bir sosyal medya platformunda bekliyor bile. Sonuçta METALAND’de böyle bir yer olacak. Daha doğrusu METAVERSE.
Çünkü, gerçek dünya bizi çok mutlu etmiyordu. Hem siyasilerin istikrarsızlıkları, 1900’lerde yazılmış olan ekonomik veya medeni kanunlar artık günümüzün insanını tatmin etmiyor. Eski ile yenini savaşı aslında. Yeni de bugünlerde sanıyorum daha fazlasıyla dijital kokuyor. Mutluluğu gerçek hayatta bulamayan insanlık, kapitalizm ve sosyalizmde başarılı olamayınca dijitalizmin kollarına attı kendisini. Her şeyin kırıldığı tarihe geldik aslında.
2022 ESKİ ŞEYLERİN ÇÖKÜP, YENİ ŞEYLERİN YÜKSELECEĞİ TARİH
Evet artık savaşlar bile dijital üzerinden yürüyor. Hem de DATA savaşları. Yani kimin datası daha güçlüyse o daha fazlasıyla öne çıkıyor. Peki dijital alemlere akmanın etkileri neler olacak dersiniz?
- İş hayatı ofisten çıkıp daha iyi işini yapabilen bireylere dönecek. İşini iyi yapan insanlar da daha öne çıkmaya başlayacak.
- Patronculuk sistemi çöküyor daha fazla liderliğini konuşturup iş yapan güçleniyor ve çalışan tarafında ise şirketim bana ne katacak öne çıkıyor
- Girişimcilik dijitalin tekeline giriyor. Yeni girişimlerin %99’u neredeyse dijital aleme dayalı.
- Gerçek hayatta daha az insanla görüşmeye başlayacağız. Sanal dünyadaki imaj ve yansımamızı daha önemseyeceğiz.
- Starlık ekolü gerçi ölmüştü şimdi yerlerde sürünecek. Bir Elvis Presley’i çok zor görürüz.
- Üç büyük din ve dinler insan hayatında daha geriye gitmeye başlıyor. Metafizik olaylar insanların daha fazla dikkatini çekmeye başladı. Aslında METAVERSE’den sonra dünyadan çıkış biletini almak istiyor insanlık.
- Dijitaldeki renkli ve parıltılı dünya daha çok kazanmayı tetikleyecek. (Özellikle dikkat ediyorum şu sıralar dijitalde oldukça fazla kazanmayı tetikleyen videolar ve yazılar mevcut.) Bu da gazlı hayat etkisi mutsuzluğu ve özellikle intiharları tetikleyebilir. Çünkü bazı insanlar için oyundan çıkış kapısı bu olacak. SQUAD GAME hatırlayın.
- Çocuklar büyükler gibi davranmaya başlayacak. Çünkü çok fazla çocuk göremeyecekler. Yurtdışı ziyaretimde en fazla dikkatimi bu çekmişti. Sokaklarda çok fazla çocuk yoktu. Kendimden biliyorum 2 yaşındaki kızıma kendi arkadaşlarını ancak avm’ye gidersek gösterebiliyoruz ve çok kısıtlı. İnsanlar artık evde daha fazla vakit geçiriyor. Bu da uzun yıllar böyle gidecek görünüyor.
- İkinci makine dönemi ile birlikte üretim daha basitleşecek. Otomobil, meyve-sebze, giyim daha kolay üretilebileceği için hem uygun fiyatlı hale gelecek hem de insanlar ne için çalışıyorum manasını yitirecekler. Çünkü eskiden ev alalım araba alalım diye uğraşan insan şimdi kendisini sorgulamaya başlayacak.
- Dikkat ekonomisi daha öne çıkacak. Yani kiminle görüşüyorum, neleri okuyorum, bu işe zaman ayırmaya değerli gibi sorgulamalar artacak. Çünkü insan kendisinin farkına daha fazla varacak ve zamanını kime hediye edeceğini uzun uzun düşünecek. En pahalı şey çünkü bu dünyada zaman.
- Moda en fazla etkilenecek sektörlerden. Eskiden bir parfüm veya giyim çok fazla insanları etkilerken manasını yitirmeye başlayacak. Çünkü daha az sosyal olan insanın daha fazla giyinmeye sürünmeye ihtiyacı olmayacak.
Aslında yukarıda yazdığım listeyi bu yazıyı açıp ara ara güncelleyebiliriz. Hatta özelden yazabilen olursa onları da ekleyebilirim. Çünkü ortak bir hayat yaşıyoruz ve hepimiz aslında değiştikçe bunları konuştukça dönüşüme yardımcı oluyoruz.
İktisatta bir kural var; toplumun beklentileri. Evet toplumun beklentileri ne yöndeyse biz de ona göre şekil alacağız. İnsanlık bugün çoklu ekranlar karşısında nereye yerleşeceğini düşünmeye başlamak üzere. Kiminle arkadaşlık yapacağı? Hangi arabayı alacağı? Hangi sanatçıyı veya filmi izleyeceğine algoritmalar karar vereceği bir dünya. Düşünmeden, ihtirasları belki elinden alınmış bir şekilde. Sonrası mı bundan da sıkılıp başka bir şeye doğru yönelecek kim bilir 🙂
DİJİTALİ KULLANMA SANATI DERSİ ÜNİVERSİTELERDE OKUTULMALI
İşte tam da burada söylemek istediğim bir şey var. O da dijital nasıl ki hayatımızın içine bu kadar girdiyse onu nasıl kullanacağımızın derslerini de almamız gerektiğini düşünüyorum.
Aksi halde o kadar mesajın, o kadar platformun arasında kaybolup benliklerimiz gitmiş olacak. Kariyerini yapmış bir iş insanı ile yaptığımız toplantıda demişti ki; öyle yetenekli insanlar gördüm ki, birçoğu bilgisayar ekranlarının arkasında kaybolup gittiler. Bu söylediğim tarih 2008’li yıllardı. Uzun lafın kısası dijital ormanda iyi bir bahçıvan olmak gerekiyor. Bu da iyi bir eğitimle olabilir.
Çünkü cilalı dijital devrini yeni yeni test ediyoruz.