Dijital alemde sanallığı, hayatta gerçekçiliği benimsedi şimdi insan. Yani sanalda kendisine bir avatar yarattı efektli yaşamlara geçti. Gerçek hayatında ise gördüğünün yarısına, görmediği hiçbir şeye inanmıyor. Güven, şeffaflık bugünlerde daha bir önem kazanmaya başladı. Çünkü tüm ilişkilerde olmazsa olmazların başına geçti. Bunu test etmek için etrafınızda yaşadığınız olayları bir düşünün. Güvenin ve şeffaflığın ne kadar yükselen değer olduğunu anlayacağız.
PEKİ GERÇEKÇİLİK?
Tüm bunların yanında en güçlü etkiye sahip belki de gerçekçilik etkisi. Yani klavye delikanlılığı, ya da çok konuşanların yaptıklarına bakmak, ya da “aslolan işidir kişinin lafa bakılmaz” sözü esir alır bizi. Çünkü bir şeyin yapıldığını görmek, ya da bizi ikna edecek derecede şaheser olması bizi sarsıp kabullenmemizi sağlar. Öyle ki, çok eski dönemlerde Datça’da Türkiye’nin en uç noktasında bulunan Knidos Antik Kenti’nde yapılmış şaheser Afrodit heykelini görmeye kilometrelerce uzaktan gelirlermiş. Bugün iPhone 13’ü en yakından görmek için sıraya giren insanlar daha da değerli olan bir tek heykelin yapılışındaki inceliği ve formları görmek istermiş. Yani gerçekleşmiş bir eserin tüm ihtişamıyla duruşunu.
Ya da Newyork’taki ihtişamlı yapılmış her biri birbirinden farklı gökdelenleri görmeye tüm yapı sektörü görmek ister. Çünkü her birinin ayrı hikayesi ve güzelliği vardır. Ya da bir yazarın yayımladığı romanını okumak için sabırsızlanır okumak isteriz. Ya da ressamın. Yani gerçekleşen her ne varsa süperdir.
HAYAL-UÇMAK-GERÇEKLİK VE REKLAM
Reklam ise ne gariptir soyut ekonominin en çok rağbet göreni ve hor görülenidir. Çünkü hayal satılır, insanlara anlamlar ve algılar organize edilir. Biz hayal satarız kardeşim. Yani gerçeklikle uzaktan yakından ilişkimiz olmazmış gibi dururuz. Ya da eskilerden aldığımız sektör böyleydi. Yani herkesin bildiği ve hiç kimsenin anlayamadığı bir işti reklamcılık. Neyse ki bugünlerde dijital teknolojilerin de yükselmesiyle birlikte daha bir somuta doğru gittiğini de gözlemlediğim sevgili mesleğimi bir başka sevmeye başladım. Çünkü eskiden hayalgücü ile üretilen işlerin insanlar tarafında kulaktan kulağa dolaşırken hava zerrelerinde kaldığından tam değeri görememesini bugünlerde ölçümlemeye dayalı bir reklamcılığa bıraktığına şahit oldum. Yani yeni reklamcılar veya pazarlama iletişimcileri bugün çok güzel imkanlara doğru hareket ediyor. Evet eskiden uçtuğumuzda duvara çakılma ihtimalimiz daha fazlayken, bugün hayal ettiğimiz şeyin dozunu ve gerçekleşmeye doğru giden adımları görme şansını elimizde tutuyoruz.
GERÇEKÇİ REKLAM NEDİR?
Geçmişte araştırma derinliği az olmasından dolayı hayal alemine dalmış reklamcıların ürettiği reklamlara herkesin biat etmesi gerektiğini söylediği dönemlerde gerçekçilik azdı. Yani eski reklamcılar kendi düşünce sisteminin en doğru olduğunu düşünürdü. Böylece de müşterilerle olan rekabete giren bir ortam oluşurdu ki birçok yönetim kurulu üyesi, pazarlama direktörü ve reklamcı o toplantılardan midesi bulanarak çıkardı. Bugün artık bunun tersine yapılan tüm reklamlar gerçekçi olmak zorunda. Yani bir ürünün satışına ve pazarlamasına markanın algısına hizmet ettiğini görmek mümkün. Yani dijital teknolojiler sağolsun reklamcılık ruhu ete kemiğe büründü. Böylece vücuda gelen reklamlar da şaheser ve bulunmaz hint kumaşı olmaya başladı. Haa kimisi yapay zekayı kullanıyoruz kimisi büyük veri gemisinde yol alırken kimisi de monitoring yaparak nöromarketing’in dibine vurmaya başladı. Aslolan artık gerçeklik ve müşterinin bu gerçekleri seyredebileceği platformların olması. Böylece işe yarayan reklamların kıymeti de artar oldu. Bunu görmeye hizmet eden birçok yazılım da üretilir oldu. Semrush, SocialBakers, SocialBlade vb. browser’a dayalı takip programları sayesinde kimin ne reklam yaptığını veya nasıl bir etkiye sahip olduğunu da anlamış oluyoruz.
Bununla birlikte gerçekçi reklamın en güzel tarafı da kalitenin de ortaya çıkması olacak. Çünkü düşünülmeden yapılan her bir reklamın işe yaramadığını içine yaratıcılık basılan yeni nesil teknolojili işlerin başarıya nasıl ulaştığını da görmüş olacağız. Gerçekten sadece strateji, dijital teknolojiler yetmeyip bununla birlikte yaratıcı işlerin olması da önemli bir hal almış olacak.
FAYDASI NEDİR?
Gerçekten reklam yapmanın faydalarını sayacak olursak;
- Marka algısı maddi olarak değerli hale gelir,
- Pazarlama ve satışa direkt etki meydana gelir,
- Tercih edenler sizinle gurur duyar,
- Başkaları sizi anlatır,
- Verdiğiniz hizmet/ürünün abartılı anlatılmadığı düşünülür,
- Her zaman takip edilirsiniz
RAPORLAMA NE İŞE YARAR USTA?
İşte her şey olduğu gibi normal alelade reklamcılık da dijitale dönerek etkilerini dijitalize etmeye başladı ki böylece tüm yapay zeka ürünleri de bunların peşi sıra devam ediyor. Hatta Facebook’un, google’un gerçekten reklamları doğru gösterip göstermediğini takip eden yapay zekalı yazılımlar dahi üretilmeye başlandı. Hoş orada ayrı bir savaş var ancak bakalım bütün alem Metaverse göç ettiğinde neler olduğunu ve asıl savaş meydanını VR gözlüklerle görmüş olacağız. O güne kadar tüm dijital mecraların raporlama özelliklerini kullanarak iş ortaklarına ajanslar göstermeye devam edecekler.
Yani kısacası kendi beyinlerindeki reklamları üreten soyut ve hayalperest geleneksel reklamcılığın ruhuna fatiha, hayalleri gerçeklerle bağlayan ve etkileşimleri raporlayan reklamcılara merhaba.
Bu yazıyı buraya kadar okuduğun için sana da merhaba 🙂