Şu an yazdığım yazıyı bitirdikten sonra yayınlamam an meselesi olacak. Çünkü birazdan bu yazıyı yüzlerce facebook ve twitter kullanıcısıyla buluşturacağım.
Eskiden böyle bir imkanımız yoktu. Çünkü sosyal medya gerçeği bu kadar kapımıza baskı yapmıyordu. Şimdi bu baskı altında yazıyorum bu yazıyı.
Pazarlama iletişimi içerisinde bulunan reklamcılık, tv, basın vb. parametreler kendi alanlarında kalıp sistemin çarklıları haline gelen birbirinin içine geçen dişlilerken, bugün internet sayesinde birbirine girmiş durumda.
Yani dijital çıktı mertlik bozuldu diyenler de çıkmıyor değil. Eskiyle, şimdi yapılanları aşağıda derlemeye çalıştım.
Eskiden ölçeklemeler belli kurumların elindeyken, şimdi artık facebook, youtube, twitter vb. sosyal medya mecralarının eline geçmeye başladı bile. Yani bir reklam veren için youtube’da ne kadar seyredildiğini görmek daha iyi bir veri değil mi? Ya da facebookta kaç kişi tarafından takip edildiğini ve onu takip edenlerin neler söylediğini görmesi onun için önemli bir değer değil mi? Google araçlarını da saymadan geçmeyeyim. (Adwords, analytics vb.)
Eski mecralar out olmaya başladı, basılı yayın grupları hızla dijitale geçmeye çalışıyor. En son news week dijital yayına geçmişti.
Reklam kampanyası tersine dönmeye başladı, şimdi artık dijital strateji ile halka ulaşmadan TV’ye girseniz n’olur ki?
Eskiden reklam söylemlerini söyleyeceğiniz mecra kısıtlıyken, şimdi mecralar o kadar fazlalaştı ki.
Bunun gibi birkaç madde daha ekleyebilirim. Neyse ben bunları bildiğinizi düşünerek başka bir şeye dikkat çekmek istiyorum.
Eskiden belli kurumların tekelinde olan ölçümler artık açık açık an an görüntülenebiliyor. Yalnız burada başka mertlik bozma hareketlerine girilmeye başlandı. Özellikle facebook ve twitter gibi sosyal medyayı elinde tutan dijital platformlarında ki kullanıcıları illegal yazılımlar yoluyla bir yerlere üye yapmak veya sanki beğenmiş gibi, sanki o söylemi retweet ettirmek yeni medya dönemini baltalamaya başladı bile. Haliyle üçüncü parti yazılımlar ve yazılımcılar iş başı yaptılar.
Yani şu anda ben bir twitter hesabı açıp 10 dakika içinde 70.000 takipçiye sahip olabilirim, saçma sapan bir konuda binlerce retweet alabilir, facebook’ta binlerce robot üye yapabilir ve saçma sapan insanları girdiğim herhangi bir reklam için fake halde destekleyebilirim. En son bir sosyal medya uzmanı arkadaşın 30 adet sanal hesabının olduğunu duymuştum. Yani bir konuya 30 farklı kişiymiş gibi yorum yapabilir.
İletişim kanalları nereye giderse, reklam, medya ve markalar da oraya kaymak zorunda. Bugünlerde hızlı bir geçiş yapıldığından tüm sektörler bilinçlenme çalışmaları için koşturup duruyor. Hele KOBİ olup markalaşmak nedir diye yıllarca anlatılan firmalar bir de şimdi dijitali anlamak zorunda kalıyorlar.
Size web sayfası yapacağız diye saçma sapan yerlere sürüklenen markalar mı dersiniz… Bir seferinde bir müşteri bana neden pahalısınız biz bunu sizin üç katı aşağınıza yaptırdık demişti, ben de o zaman o yaptırdığınız web sayfasından memnunsanız benimle neden pazarlığa oturdunuz demiştim. Ayrıca, ben o yapılanı yapamıyorum, hatta siz pahalıya yaptırmışsınız diye de eklemiştim.
Yani söyleyeceğim şudur ki, aslında dijital çıktı mertlik bozuldu değil. Dünya neyse onu seyretmeye devam ediyoruz. Tek farkla, eskiden kapalı kapılarda toplantılarda açıklanan rakamlar şimdi ortalıklarda geziyor. Hangisi gerçek, hangisi sanal ve yalan, ne yazık mantıklı seçimleriniz olmadan belirsizliğini korumuş olacak. Yani skora düşkünseniz rakamlar sizin olacak, işinizin daha iyi olduğunu düşünüyorsanız gerçek takipçilerinizle mutlu mutlu günler geçireceksiniz.
Dünyada bununla uğraşmıyor mu? Bakalım iyilik mi kazanacak? Kötülük mü? Etik mi? Etik olmayan mı? Ahlak mı? Ahlaksızlık mı?
Her gün değişen doğrularla bunları yargılayan insan olmaya devam edeceğiz. Asıl önemli olan sizin nerede durduğunuz eskiden örtülüyken, şimdi iletişimin hızıyla anında tüketicilerinize yansıyacak durumda. Yani seçimlerinizin ve söylediklerinizin çok fazla önemli olacağı bir döneme girmiş olmanız.
Şimdi siz nerede olacağınıza kararı çoktan vermeniz gereken noktadasınız.
İyi dijitalleşmelerde bulunun efem.