Hepimiz, günümüzde kaos ve karmaşanın içerisinde boğulmalar yaşıyoruz. Bunun tersine şimdilerde trend siteleri ve bloglarda basitlik tartışılıyor. Yani hayatınızı basitleştirmek ve ne istediğinizi tam olarak bilmek. Her insanın muhakkak çok çeşitli konularda fikirleri bulunmaktadır. Bu insanı var edendir. Ancak karmaşık bir yapıya bürünmüşseniz arapsaçı misali kimse sizi anlayamayacaktır. Sizin yaptığınız hiçbir iş etkili olamayacaktır. Bu aşk hayatında da, iş hayatında da böyle…
En komiği de her konuştuğumuzu, karşımızdakinin tamamını algıladığını düşünürüz. Üzgünüm ama bu böyle değilmiş, insanlar karşıdakine konuştuğunun %50’sini geçiriyorlarmış. Aslında beynimize wireless-bluetooth takabilirsek birbirimizin klasörlerine bağlanıp bilgileri alacağız ama bu şimdilik mümkün değil. Onun için basit anlatıma, hayata ve bakış açısına sahip olmak gerekiyor.Ben de bu bilgileri sizinle paylaşmak ve bir kitap tavsiyesinde bulunmak istedim. Aşağıda kitapla ilgili bilgiler bulacaksınız. Korkmayın basitleşin, sadeleşin 🙂
Sefa Karahan
Tasarım, teknoloji, iş ve yaşamda başarı için… Basitlik Kanunları
New York Times köşe yazarı David Pogue’nün 2006 yılında Monterey’de yıllık TED Konferansı’ndaki sunumunda da belirttiği gibi, “basitlik satar.” Apple iPod’un –diğer dijital müzik çalarlardan daha azını yapıp da daha pahalıya satılan bir cihazın– inkar edilemez ticari başarısı bu eğilimi destekleyen kilit örneklerden biri. Başka bir örnek ise güçlü Google arama motorunun aldatıcı derecede sade ve basit arayüzü.
İnsanlar yaşamlarını basitleştirecek olan tasarımları satın almakla kalmıyorlar, onları seviyorlar da. Yakın gelecekte karmaşık teknolojiler evlerimizi ve iş yerlerimizi daha fazla işgal ederken basitlik de giderek daha da büyüyecek bir endüstri.
Grafik tasarımcı ve bilgisayar uzmanı olan John Maeda, iş dünyasındaki ve hayattaki karmaşık yapıları basitleştirmek için (“azalt”, “düzenle”, “güven”) gibi okuru basitliğe ulaştıracak 10 kanun sunuyor. 10 Kanun’a ek olarak basitliğe ulaşmanıza yönelik 3 anahtar da sunuluyor.